Vad gjorde brottarna i Flickskolan?
september 29, 2021 15:09:47
Uno Ek, Björn Söderlund och Alf Ek berättade en
del av brottningens historia i Skara.
Brottning stod på programmet vid sällskapets tisdagsträff. 35 medlemmar hade samlats i Vilanhallen.
Från början var brottning en av idrotterna i Skara IF. SI. När SI hade stora framgångar i fotbollen, med spel i dåvarande division ll, hamnade brottningen i skymundan. Brottarna bröt sig då ur och bildade en egen förening. Brottarklubben Sana. Året var 1956.
En av de drivande i BK Sana var Erik Söderlund. Inflyttad till Skara startade han en egen rörfirma. Den karismatiske Erik hade god kunskap om brottning med sig i bagaget. Han hade bland annat varit rikstränare i Norge under ett par år.
När Idrottshallen invigdes 1963 såg Erik Söderlund till att en landskamp i brottning förlades till Skara och den nya Idrottshallen. Han fick god hjälp av fabrikören Ernst Skarp som ägde Brännebrona cementgjuteri, utanför Götene, och som hade stor kärlek till brottningen.
Ernst och Erik erbjöd Svenska Brottningsförbundet ett träningsläger med Brännebrona värdshus som bas. Kravet var att en landskamp skulle hamna i Skara. Och så blev det alltså. Sverige mötte Danmark. En av brottarna i det svenska landslaget var Sanas Bengt-Inge Johansson.
Alf och Uno Ek var under många år brottare i Sana. De berättade om träningar och tävlingar i Teaterhuset och andra ställen. Under en period tränade brottarna i Flickskolans gymnastiksal. Vilket fick Gull-Britt Alexandersson att berätta:
– Jag gick där då och minns lukten efter brottarna fortfarande, sa Gull-Britt.
Så småningom fick brottarna en egen lokal i Idrottshallen.
– Det var ju underbart, säger Alf Ek.
På bröderna Eks tid fanns både seriebrottning och Fyrstads. Sana hade många brottare och inför matcherna var det inte sällan uttagningsmatcher innan lagen togs ut.
– Det gällde att vinna de där uttagningarna för att komma med i laget, minns Uno Ek.
På frågan om vilka som varit Skaras bästa brottare genom tiderna är Uno och Al Ek överens:
– Bengt-Inge Johanson och Åke ”Spira” Larsson.
Vem i Sana var då den starkaste?
-Göte Mollstedt. Fick han grepp på en motståndare kramade han musten ur denna tills det blev fall, säger Uno.
Nästa tisdagsträff blir det 12 oktober. Då kommer det att handla om Stenums IF. Vi flyttar då ut till Stenums skola där föreningen en gång i tiden startade sin handboll.
LP