Skaraklubben rikast i Sverige
oktober 25, 2022 15:10:10Fjolårets verksamhet avslutades den 22 december med en träff i Vilanhallen. Dagens gäst var Hasse ”Buttis” Johansson. Ett bollgeni som berättade om pingisen i Skara. Främst då om Skara BTK:s verksamhet som Hasse under några år var en del av.
-Tyvärr satsade BTK nästan bara på seniorverksamheten, vilket var synd eftersom många ungdomar ville spela pingis och det fanns flera lovande killar som var med och tränade, säger Hasse.
Själv började Hasse spela pingis tidigt. Inte så konstigt eftersom han bodde i Teaterhuset. Där klubben hade sin verksamhet innan flytten till Idrottshallen.
Hasse ”Buttis”, som han oftast kallas, tillhörde de priviligierade ungdomarna i klubben. Han fick till och med åka på läger. Både på distriktsnivå och nationsnivå.
-När jag skulle åka till Ulricehamn en gång fick jag gå upp till kassören Calle Carlsson för att hämta biljetterna till tåg och buss. Calle frågade då om jag hade några fickpengar.
Hasse drog på svaret och Calle fiskade upp en femkrona ur skrivbordslådan.
-Om jag minns rätt hade jag femkronan kvar när jag kom hem, säger Hasse.
1962 blev Hasse kallad till ett nationellt läger på Bosön. Där stötte han på den tidens stora stjärnor: Hasse Alsér, Kjell Johansson, Carl-Johan Bernhardt och Björne Mellström.
-När jag spelade mot några av dom var jag helt slut efteråt. Dom stora spelarna verkade helt oberörda, säger Hasse.
Någon karriär i pingisen blev det aldrig för Hasse. Studierna på gymnasiet kom i vägen. Det fanns helt enkelt inte tid för att träna tillräckligt mycket. Men en del matcher i A-laget hann Hasse med.
-Det fanns flera ungdomar i Skara som kunde gått långt, men vi fick aldrig chansen.
Skara BTK var en rik klubb. Mycket tack vare Stig ”Max” Larsson som låg bakom danserna på Teaterhuset och på Götasalen i Skövde. ”Max” hade en sällsynt förmåga att få de mest populära orkestrarna till sina tillställningar. Och det gav klirr i kassan.
-I början av 60-talet var Skara BTK landets rikaste bordtennisklubb, säger Hasse.
Pengarna användes till en del för att locka bra spelare till Skara. Olle Magnusson, Gunno Gustafsson, Johnny Persson, Per Magnusson och Björn Carlsson var några.
-Men att fixa jobb till grabbarna var också viktigt, säger Hasse.
Säsongen 1968 – 69 vann Skara den näst högsta serien med Olle Magnusson, Gunno Gustafsson och Björn Carlsson i laget. Klubben avstod dock från att gå upp i högsta serien.
Tack vare Stig Larssons kontakter med förbundets toppar lyckades Skara BTK få några landskamper till Idrottshallen i Skara. Bland annat mot världsettan Kina 1966. Inför 1 100 åskådare föll Sverige med 5 – 1. Japan och England var två andra nationer som gästade Skara.
I den nyinvigda idrottshallen 1963 arrangerades Nordiska mästerskapet med stjärnor som Hasse Alsér, Kjell Johansson och Marita Neidert.
När Skara BTK fick en egen träningslokal i Idrottshallen var det naturligtvis en stor händelse. Men krisen låg på lut. Bollen studsade inte i den nya hallen. Borden var stumma.
-En matta över golvet dämpade studsen. Som tur var fanns en vaktmästare som hette Harry Berg där. Han klippte upp luckor i mattan där bordsbenen skulle stå. Problemet var löst, säger Hasse.
Skara BTK lades ned 1979.