Påven betalade Glenn Magnussons bröllop
februari 9, 2023 14:02:00
Påven tvingade den nyblivne proffscyklisten att gifta sig. Åtminstone indirekt. För Glenn Magnusson fanns två val: antingen ingå i det äkta ståndet med sin sambo Lena eller att få sparken ur sitt proffsstall Amore & Vita.
Valet underlättades av att Vatikanen erbjöd sig att betala hela bröllopet.
-Jag kanske är nog den enda icke-katolik som fått bröllopet betalt av Påven, säger Glenn.
Med stor inlevelse och mycket humor berättade Glenn om sin resa som cyklist hos Skara Idrottshistoriska Sällskap i tisdags, inför en fullsatt klubblokal i Vilanhallen.
Med en rejäl ”pjäxa” på ena foten kom Glenn till Vilanhallen. Skadan är dock inte relaterad till en cykelolycka.
-Jag försökte spela innebandy, det gick inte så bra, säger Glenn.
Under alla åren som tävlingscyklist ådrog han sig aldrig några allvarliga skador även om han, som alla andra cyklister, drabbats av ett nyckelbensbrott.
-Det brukar sägas bland cyklister att antingen har man brutit ett nyckelben, eller också kommer man att göra det, säger Glenn Magnusson.
Glenn, som inledde sin långa karriär på cykelgymnasiet i Skara, var en tuff cyklist. Orädd och modig. De egenskaperna var en viktig del i hans framgångar. Han visar en filmsnutt från en etapp i Giro d´Italia 1998. En klungspurt där det som alltid gavs och togs. För att få fritt fram knuffade Glenn undan en konkurrent. Sedan avgjorde Glenn med sin vassa spurt till en mycket knapp seger.
Den triumfen räddade troligen sportchefen i stallet. Han var på väg att bli av med jobbet.
-Kvällen innan etappen kom sportchefen till mig. Han var bekymrad. Det hade gått dåligt för vårt stall det året. Nu krävde ägarna en seger och det var jag som skulle fixa den, säger Glenn.
Glenn vann alltså. Därmed räddade han jobbet åt sin sportchef. Ett jobb som sportchefen fortfarande har kvar. Nu för damerna i stallet.
-Han brukar tacka mig för att jag räddade hans jobb när vi träffas, säger Glenn.
Thomas Ringblom var en av lärarna när Glenn Magnusson började på cykelgymnasiet i Skara. Thomas fanns med bland åhörarna i tisdags och det gladde Glenn.
-Thomas tog hand om mig när jag kom från ingenstans. Det var i Skara jag började lära mig vad cykelsporten handlar om. Jag är stolt över att Thomas är här idag, säger Glenn.
Ett av råden Glenn fick tidigt var att han skulle satsa att bli bra på en sak. Att inte försöka vara bra på tio saker. Glenn tog till sig det och blev en bra spurtare.
-När jag slutade på cykelgymnasiet hade jag tur igen. Då träffade jag på Jan-Åke Ek som också finns med här idag. Jag hamnade i Falköpings CK och Jan-Åke var en fenomenal tränare. Vi var flera lovande killar som Jan-Åke tog hand om.
Siktet var inställt på att bli proffs. 1995 fick han chansen. Glenns dröm var att hamna i Italien. Så blev det också.
-Jag har alltid gillat Italien, men man bestämmer ju inte själv vilket stall man hamnar i. Jag hade tur att det blev Amore & Vita.
Där uppstod alltså problemet med att Glenn Magnusson levde i synd med sin sambo Lena och deras två barn. Så tyckte i varje fall folket i Vatikanen som sponsrade laget.
-För mig fanns naturligtvis inget val. Lena och jag bestämde oss snabbt för att gifta oss.
Innan varje säsong fick cyklisterna besöka Påven som lyckönskade laget.
-Det var en fin ceremoni på Petersplatsen framför Peterskyrkan i Rom, säger Glenn.
Totalt cyklade Glenn Magnusson för fyra proffsklubbar. Förutom Amore & Vita även för US Postal Service (USA), Farm Frites (Holland) och DOMO- Farm Frites (Belgien). Under hela proffstiden bodde Glenn och familjen kvar i Italien.
Glenn är en av få svenskar som har kört alla de tre stora etapploppen, Giro d´Italia, Tour de France och Spanien runt. Han har tre etappsegrar i Giro d´ Italia på sin meritlista och en mängd andra segrar. Bland annat i Postgirot Open. Han är också både svensk och nordisk mästare. 2001 var karriären över.
Glenn Magnusson driver i dag ett företag som arrangerar resor för folk som gillar att cykla, äta och dricka vin. Resorna går förstås till Italien.
LP