Myråsen – festplats och fotbollsplan
augusti 16, 2021 17:08:31
Peter Hellner med en matchtröja som finns undangömd i bastubyggnaden.
Under andra delen av 1900-talet byggdes många festplatser och dansbanor i Skara kommun. En av de störta, och mest populära, var Myråsen i Skånings-Åsaka. Några kilometer från Skara, mot Lundsbrunn. Under pingsthelgerna vallfärdade folket dit. Publikrekordet lär ha varit drygt 3 000 personer.
Vid festplatsen fanns en parkeringsplats som så småningom blev en fotbollsplan. Där höll Skånings-Åsaka SK till under många år.
- Vi fick arrendera marken av torparen Johan Jonsson, säger Peter Hellner.
Peter Hellner spelade i Skånings-Åsakas i 23 år. Började i B-laget men blev sedan en pålitlig A-lagsspelare. Sin sista match gjorde Peter som 40-åring. Han var klubbens kassör i 35 år.
- En gång om året var jag hos Johan för att betala arrendet. När han väl fått pengarna ville han alltid bjuda på en sup. Eftersom jag körde bli tackade jag förstås nej. Men Johan propsade, han tyckte inte jag hade så lång bit att köra, säger Peter.
Skånings-Åsaka började seriespelet 1963. Då i division 7. De flesta av åren tillbringades i sexan. En gång var faktiskt laget nära att avancera till femman. Kvänum vann serien det året.
- Vi vann en match och spelade oavgjort i den andra mot Kvänum. Tyvärr spelade vi bort seriesegern mot Ardala. Det var 1979, vårt bästa år, minns Peter.
Ungdomsverksamheten var stor under 70-talet och fram till mitten av 80-talet. Tack vare Valter Wejshag som var en engagerad ledare. De flesta av spelarna kom från Skara, Några från Lundsbrunn, Vättlösa och Varnhem.
- Jag var 17 år när jag kom hit från Varnhem där jag växte upp. Vi var tre grabbar från Varnhem som då skrev på för Skånings-Åsaka, säger Peter.
Vi står vid Johan Johanssons förfallna torpstuga. Några spår av varken festplats eller fotbollsplan finns inte kvar. Nu växer säden i den varma sommardagen. Ljudet från vindkraftverken i bakgrunden kommer smygande.
- För Johan Jonsson blev fotbollslaget som hans familj. Han var ensamstående och kom alltid ned till planen när vi tränade och spelade, säger Peter Hellner.
Peter pekar bort mot platsen där fotbollsplanen fanns. Berättar att det fanns två baracker där lagen bytte om. Några duschar fanns inte på den tiden.
- Vi fick hälla upp vatten ur en brunn i mjölkkrukor. Där fick vi blaska av oss, berättar Peter.
Så småningom byggdes ett klubbhus med omklädningsrum och duschar.
Myråsens fotbollsplan hade nästan alltid hårt underlag. Någon kallade den för Azteka. Stadionen i Mexico City som är känt för sitt hårda underlag.
- Det hjälpte inte att vattna på Myråsen. Marken var hård och torr. Ibland kom det stora jordmoln från potatisodlingarna runt omkring, säger Peter.
Skånings-Åsaka SK bildades 1940 av bröderna Gösta, Bertil och Paul Magnusson. Då med skidor på programmet. Det är förför SK i klubbnamnet står för Skidklubb. Senare blev det även fotboll i skidklubben.
Efter att Johan Johansson gick bort fick klubben ärva både mark och pengar. Fotbollsverksamheten lades ned år 2000 och fyra år senare gick klubben upp i Bygdegårdsföreningen. Den föreningen fick då ta över alla tillgångar som fanns i Skånings-Åsaka SK.. Enligt Peter Hellner runt 300 000 kronor. I arvet fanns också en bastu, i anslutning till bygdegården, som klubben hade köpt av Skara kommun för en krona.
Bastun är fortfarande i bruk. Peter rotar där fram en väska med klubbens matchtröjor. Och trots att Skånings-Åsaka SK inte finns längre är klubben fortfarande ägare till bastun.
- Byråkratin har hindrat oss från att skriva över bastun till bygdegårdsföreningen. Så nu äger klubben bastun, även om inte klubben inte finns, säger Peter och skrattar.
Lennart Persson
Fotnot: Denna artikel har tidigare publicerats i Skaraborgbygden.