Många idrotter i Istrums Skidklubb
december 24, 2022 12:12:46Vad gömmer sig bakom Istrums SK? Eller rättare sagt Istrums SK.
Mer än de flesta tror. Det gick vi veta när Kurt Andersson avslutade höstsäsongen med en träff i Stadshuset för en dryg vecka sedan.
Fotboll. Bandy. Boule. Skidor. Bordtennis. Orientering. Friidrott.
Redan 1935 bildades en förening som fick namnet Eggby-Istrums Idrottsklubb. Meningen var att föreningen skulle syssla med friidrott. Det dröjde dock bara till året efter då förslag kom att det också skulle spelas fotboll. Ett par år senare kom även bandyn med i verksamheten som lite senare också byggdes ut med skidåkning.
Efter några år som Istrums Sportklubb fick klubben sitt slutgiltiga namn 1940: Istrums Skidklubb.
Många av klubbens medlemmar har nått fina framgångar. I olika sporter. Mest uppmärksammat var förmodligen när Istrums Skidklubb tog steget upp i bordtennisens högsta serie. 1996 – 97.
Dock blev sejouren elitserien bara ettårig. Redan innan sista omgången skulle spelas var det klart att Istrum skulle ramla ur. Då uppstod en händelse som blev omskriven. På gott och ont. Olle Olausson, som mer eller mindre varit med sedan klubben startades och lagt ned ett ovärderligt jobb, fick chansen att spela i Elitserien. Vilket inte uppskattades av alla.
På frågan vem som har betytt mest för Istrums SK behöver Kurt Andersson inte fundera särskilt länge: Bertil Påhlman.
Bertil levde en stor del av sitt liv med Istrums SK. Han var ett med föreningen. Kurt berättar om att när det kom en nyinflyttad familj till trakten dök Bertil upp. Han ville informera om klubben. Och framför allt hälsa välkommen till Istrums SK. En klubb med verksamhet för alla – oavsett ålder.
Kurt Andersson var själv engagerad i Istrums SK:s friidrott. Han började att springa ”på skoj” när Korpen hade tävlingar på Skaravallen. Då handlade det om 1 500 meter för Kurts del.
Senare blev det en del motionslopp. Kurt tyckte det var ”skitkul”. När Kurt fick höra talas om att Stockholm marathon skulle arrangeras första gången 1979 tände han på det. Kurt tog med sig en kompis och de två sprang ihop.
-När vi kom in på Stockholms stadion för de sista hundra meterna kändes det som om jag hade fjärilar i fötterna. Jag dansade fram, berättar Kurt.
Då bestämde han sig. Maraton var hans framtid. Totalt blev det 58 maratonlopp för Kurt. I många länder: Norge, Danmark, Tyskland, Spanien, England – och Sverige förstås.
LP