Kejsaren som blev kung i Vinninga

december 11, 2024 18:12:07 Lennart Persson

Peter Björnsson berättar om när Ideal du Gazeau kom till Alebäck. Foto: Bengt Andersson.

”Om ni säljer Ideal du Gazeau till utlandet kan ni lika gärna också sälja Mona Lisa”. Så lät det i Frankrike när nyheten spreds om att Ideal du Gazeau, en av världens bästa travhästar, var såld till svenska ägare.

I tisdags gästades vi av Peter Björnsson. Han berättade om hur det gick till när Ideal du Gazeau kom till Alebäck i Vinninga, mellan Skara och Lidköping.

Mona Lisa på Louvren i Paris.

Ideal du Gazeau jämfördes alltså med ett av världens mest ikoniska konstverk. Målat av italienaren Leonardo da Vinci. Målningen hänger på Louvren i Paris. Mona Lisa med det hemlighetsfulla leendet. Det visar hur stor denne travhäst var i sitt hemland.

På hösten 1983 kom nyheten som slog ned som en bomb i det travintresserade Frankrike. Den då nioårige Ideal du Gazeau var på väg att lämna landet.

Ingvar Thorson, tandläkare i Göteborg, och Håkan ”Lillis” Olsson, som under många år var sportchef på Axevallatravet, låg bakom affären. Till sin hjälp hade duon Stig Engberg, svensken som under många år hade varit travtränare i Frankrike.

-Vi hade ett samarbete med Thorson och Olsson sedan tidigare. När vi fick frågan om att ta hand om Ideal du Gazeau fanns bara en väg. Full fart framåt, säger Peter Björnsson som då drev Alebäcks stuteri tillsammans med hans pappa Björn Johansson.

Kanske insåg inte Peter direkt vad det innebar att ta hand om Ideal du Gazeau.

-Det var först när det började ringa flera  journalister som jag förstod hur stort det var, berättar Peter.

I Frankrike fanns högljudda invändningar mot att ”Kejsaren” Ideal du Gazeau skulle lämna landet. Det var till och med uppe på ministernivå för att möjligen kunna stoppa exporten.

Peter Björnsson säger att han inte var inblandad i själva affären. Däremot åkte han med till Frankrike för att besiktiga hingsten. Det skulle också tas spermaprov. Med på resan var även veterinären Lars Garmer. Samt förstås köparna Ingvar Thorson och Håkan Olsson.

Med Stig Engberg vid ratten åkta den svenska delegationen till Normandie. Ideal du Gazeau tränades där av Eugene Lefevre i den lilla byn S:t Jean Le Thomas. En by med runt 300 bofasta invånare på den tiden.

Kejsaren själv med Eugene Lefevre i sulkyn. Foto: Stefan Melander. stalltz.se.

Men i stället för att åka till Idealens hemby styrde Engberg bilen mot en grannby. Allt skulle vara väldigt hemligt.

-Dom var rädda för att det skulle hända något om vi kom till S:t Jean Le Thomas, säger Peter.

Eugene Lefevre fick alltså ta sin häst och åka till en annan by för att möta svenskarna. Där skulle veterinären Lars Garmer samla sperma från hingsten.

-”Kejsaren”, som han kallades, hade ingen aning om vad han skulle göra. Vi fick bryta för lunch för att göra ett nytt försök på eftermiddagen, säger Peter.

Då gick det bättre. Ideal du Gazeau fick hoppa upp på ett sto och en hästskötare var framme med den artificiella vaginan för att samla sperman.

-Hingsten gjorde ett knyck – då sprack vaginan, säger Peter.

Ideal du Gazeau fick åka hem till stallet igen. Ett nytt försök gjordes några dagar senare. Då gick det bättre. Det visade sig också att sperman var bra. Därmed kunde affären genomföras.

Här berättar Eugene Lefevre hur han tränade Ideal du Gazeau i havskanten.

Några dagar innan julhelgen 1983 kom Ideal du Gazeau till Alebäck. Då blev det stor show. Håkan Olsson kallade till presskonferens på restaurang Mäster Olof i Skara. Journalisterna bjöds där på Calvados.

Enligt Peter Björnsson var resan till Sverige ett sätt att markera att Ideal du Gazeau verkligen var såld. Några veckor senare reste han nämligen tillbaka till Frankrike.

-Hästen skulle leda defileringen inför Prix d´Amerique i slutet av januari 1984, säger Peter Björnsson.

Prix d´Amerique är ett av världens största travlopp som Ideal du Gazeau hade vunnit två gånger.

Några dagar senare återvände Ideal du Gazeau till Alebäck där han kom att bo i åtta år.

-Vi byggde ett eget stall åt honom. Både min pappa Björn och jag hade uppsikt över honom dygnet runt. I stallet fanns också larm som var kopplat direkt till polisen, säger Peter.

På båda resorna var skötaren Marcel Lenot med. Han tog hand om Ideal och körde honom varje dag. I slutet av februari var det dags att ta farväl. Marcel flög hem till Frankrike.

-Dagen efter stod Ideal du Gazeau med feber. Han hängde med huvudet. Jag är övertygad om att hästen saknade sin bästa vän. Under alla år hos oss var hästen inte sjuk en enda dag mer än just den dagen, säger Peter.

När skötaren hade lämnat Alebäck fick Peter Björnsson hoppa in och köra hästen.

-Jag minns ett tillfälle när vi hamnade inne i samhället Vinninga. Jag bad där en person att gå in och köpa en kvällstidning i affären. Utanför stod hästen och jag och väntade, säger Peter.

Just det där uppmärksammades. Dagen efter stod det i lokaltidningen att världens bästa travhäst hade gästat Vinninga.

Vad Ideal du Gazeau kostade vet Peter Björnsson inget om. Det var en väl förborgad hemlighet mellan säljaren och köparna. Det spekulerades i priset var runt 40 miljoner kronor.

När hingstens tjänster bjöds ut på marknaden erbjöds stoägare att köpa en livstids betäckningsrätt för 153 000 kronor. Det innebar att stoägaren kunde skicka ett sto för betäckning till Ideal du Gazeau varje år.

För Alebäcks stuteri blev Ideal du Gazeau ett stort lyft.

-Man kan väl säga att vi hamnade på världskartan på något vis, säger Peter.

LP

Lennart Persson tackar Peter Björnsson för den fina berättelsen om en av världens bästa travhästar. Foto: Bengt Andersson.

Några av Ideal du Gazeaus stora segrar:

Prix d´Amerique 1981 och 1983

Elitloppet Solvalla 1980 och 1982

Åby Stora Pris 1981 och 1982

VM-loppet i New York 1981, 1982 och 1983.

Totalt antal starter: 99

Antal segrar: 66

Prispengar: 4,6 miljoner euro

Ideal du Gazeaus bästa avkomma var Lovely Godiva som sprang in 11,5 miljoner kronor.

  Tidigare  WI-tidningar