Från Skara till världens stora travlopp

september 19, 2024 11:09:51 Lennart Persson

Torbjörn Jansson var en populär gäst i Idrottshallen i tisdags. Foto: Bengt Andersson.

Han har kört travlopp i 15 länder. Vunnit 4 713 segrar. I höstas fick vi veta att Torbjörn Jansson avslutade sin långa och framgångsrika karriär.

En karriär som började på Axevallatravet där pappa Torsten var travtränare under sex år.

Som elvaåring flyttade Torbjörn från Dalsland till våra trakter. Han gick i skola i Öglunda och Istrum. Började sedan på Källeskolan i Skara.

 

Vid sidan av skolan hjälpte han pappa Torsten Jansson i stallet på Axevalla.

Redan 1965 hade Torbjörn skaffat sig en egen travhäst, Vilde Ville. En bra häst som vann 40 lopp. Bland andra Skaralöpning på Axevalla 1968.

-Jag hade en ponny som jag ledsnade på. Vi sålde den och köpte en travhäst som var fyra månader gammal för pengarna, Vilde Ville.

Det berättar Torbjörn när han var vår gäst i tisdags.

14-årige Torbjörn Jansson efter segern med Vilde Ville på Axevalla 1968.

Vilde Ville blev startskottet på en fantastisk karriär som travtränare och travkusk. 1980 blev Torbjörn Jansson proffstränare på Solvalla. Fem år senare vann han Elitloppet på sin hemmabana med Meadow Road. Ett av världens största travlopp.

Efter sex år i Skaratrakten återvände familjen Jansson till Dalsland. Pappa Torsten blev på nytt tränare på Åmåls travbana Torbjörn började hos stall Dalia i Mellerud. Ägaren, fabrikör Kurt Hellberg, satsade då hårt på travsporten.

Något år senare flyttade Torbjörn Jansson till Solvalla som under resten av karriären skulle bli hans hemmabana.

Håkan Wallner och Berndt Lindstedt blev Torbjörns första arbetsgivare. Två av Sveriges mest framgångsrika travtränare. Tommy Hanné blev nästa arbetsgivare.

När pappa Torsten 1973 fick ena benet avsparkat av en häst fick Torbjörn åka hem till Dalsland för att sköta stallet. Under den perioden började köra han att köra lopp. Det var också då första segern kom. Med Way i Årjäng. En häst som ägdes av Torbjörns syster Birgitta Jansson.

Under tiden på ”hemmaplan” hörde Solvallatränaren Sören Landin av sig. Han hade en topphäst som skulle ut och turnera i Europa, Noble Action. Sören frågade om Torbjörn ville ta uppdraget och sköta om hästen.

-För mig som alltid haft vyer gick det inte att säga nej. Att komma ur i Europa och se hur travsporten fungerade i olika länder var ju fantastiskt. Samtidigt var det ett stort ansvar för en ung grabb, säger Torbjörn.

Väl hemma i Sverige igen jobbade Torbjörn Jansson hos Stig H Johansson. Sen blev det Gunnar Nordin.

-Tiden hos Gunnar betydde enormt mycket för min karriär. Där blev jag ett namn. Efter ett halvår fick jag börja köra fina hästar och blev känd helt enkelt.

1980 började Torbjörn Jansson som egen tränare. Fem år senare vann han alltså Elitloppet på Solvalla med Meadow Road. En dag som han förstås aldrig glömmer. Tiden stod för en stund stilla.

-Jag sade väl något i stilen med att vi behåller den här dagen, berättar Torbjörn.

Torbjörn Jansson intervjuades av Lennart Persson. Foto: Bengt Andersson.

Lite senare samma år åkte Torbjörn över till USA med Meadow Road. Där vann de två avdelningar av Statue of Liberty Trot på mäktiga The Meadowlands i New Jersey. I båda loppen satte Meadow Road världsrekord.

Det blev också häsrens sista starter. Väl hemma i Sverige igen kom Meadow Road lös under en motionstur på Solvalla.

-Hästen blev skrämd och skötaren ramlade ur vagnen. Meadow Road skenade och sprang in i ett broräcke och slog sönder ett bakknä, säger Torbjörn.

Karriären var alltså över. Efter 34 segrar på 43 starter och 3,2 miljoner kronor i prispengar.

-Ett hårt slag förstås. Men det vara bara att bita i och kämpa vidare.

Atas Figher L. var en annan av Torbjörns stjärnor. Bland segrarna finns Prix de France i Paris och VM-loppet på Yonkers Raceway i New York.

Det senare är ett av de märkligaste lopp som har körts. En av hästarna gick omkull efter ett varv och drog med sig flera andra ekipage. Det låg hästar och kuskar över hela banan. Torbjörn lyckades dock klara sig undan. Samtidigt som han var fundersam över om loppet skulle blåsas av eller inte.

-Hade det varit i Sverige hade loppet avbrutits. Men inte i USA där kör man så länge någon står upp, säger Torbjörn.

Tre hästar återstod. Efter att han rundat hästar och kuskar som låg vid ingången till slutkurvan lyckades Torbjörn, med en smart manöver, sno åt sig ledningen och drog undan till en lätt seger.

Peace Corps hade en mycket framgångsrik karriär hos Stig H Johansson. Så helt plötsligt ringde ägaren Björn Pettersson till Torbjörn Jansson och frågade om han ville ta över träningen.

Skälet var att Pettersson och Stig H Johansson inte var överens om träningsavgifterna.

-När Peace Corps flyttades till mig fick jag i stort sett hela trav-Sverige emot mig. Det kändes orättvist. Jag hade ju inte bett om att få hästen i träning, säger Torbjörn.

Även om Peace Corps hade sin bästa tid bakom sig så sprang hon in drygt tre miljoner kronor i Torbjörns regi. Bland annat vann de två ett storlopp i Kanada.

Torbjörn besökte även Axevallatravet i tisdags. Där träffade han Stig Roser. En gammal klasskamrat från tiden på Källeskolan i Skara.

Efter att ha kört Europaderbyt i höstas kom beskedet. Torbjörn Jansson hade bestämt sig för att lägga av.

Sedan dess han sålt gården i Almunge. Efter att ha bott i hela sitt vuxna liv i Stockholmstrakten har 70-åringen återvänt till Dalsland. Han och hustrun Eva har flyttat in i Torbjörns mammas föräldragård i Ånimskog. Där skall han leva pensionärsliv med jakt och fiske.

Till sist: Torbjörn Jansson är den enda travkusken som har vunnit på alla Sveriges travbanor. Han valdes in i travsportens Hall of Fame 2018.

Lennart Persson

  Tidigare  WI-tidningar