Bosse Persson, Jan-Olof Bohlin, Jan-Åke Ek

Idrottshistoriska Föreningen i  Tidaholm är klara för semifinal i WIS (Westgöta Idrottshistoriska Sällskap) frågesport. Seger över Skara IHS med 18-15 i en mycket spännande kvartsfinal som avgjordes i Villan.

-Det var nervöst innan vi kom igång, vi visste inte något om svårighetsgraden på frågorna, men vi lyckades mycket bra och är mer än nöjda, säger Johnny Gustavsson som ingick i tremannalaget
Trion Kjell Andersson, Johnny Gustavsson och Roland Samuelsson representerade Tidaholms Idrottshistoriska Förening och visade ett stort kunnande inom idrottens historia.

20 frågor ställdes i drabbningen och lagen hade bara en minut att tänka till och diskutera sinsemellan på varje fråga. Stressigt med andra ord, men Tidaholmstrion visade kyla när man väl kom igång.
Frågorna som ställdes rörde ett brett register, från bågskytte, brottning till skridsko m.m. Några exempel; vem vann EM-guld i höjdhopp -58 i Stockholm. Rätt svar var Richard Dahl. Vem tog OS-guld i skidskytte 1960, Claes Lestander, Arjeplog. För övrigt var det första gången som skidskytte stod på OS-programmet, förutom 1924 då det fanns en gren som hette militär patrull. Även här gav tidaholmarna ett klockrent svar.

Tillställningen var mycket jämn fram till 5-5, sedan missade Skara och tidaholmarna höll sedan ledningen, men man följdes åt och vid 13-12 satte tidaholmarna in rycket och vann således med 18-15. Att bara missa två frågor får anses som mer än bra, och det är hittills den högsta segersiffran som uppnåtts i den pågående tävlingen.

Vad missade då tidaholmstrion? Var det en halvnelson eller en nacksving som förde Frank Andersson till VM-guld  i Göteborg 1977. Det var det förstnämnda och tidaholmarna valde således nacksving.

Andra frågan som ställde till problem, var vilken plats skridskoåkaren Jonny Nilsson vann VM -63 och satte världsrekord på 5 000 och 10 000 meter, vem minns inte det sistnämnda loppet som kördes i kraftig snöyra. Staden var Karuizawa, Japan. Här krånglade tidaholmarna till det något för sig och man var inne på Sapporo och någon annan ort.

Semifinaler och final avgörs den andra mars vid WIS årsmöte i Vara och då får vi hoppas att tidaholmstrion går till final och tar en inteckning i det nyinstiftade vandringspriset.

Janne Kindmalm

Skribent: Janne Åberg
Epost: janneaberg39@gmail.com
 
 


 


äger rum tisdagen den 19 februari kl 16:00 i lokalen Skaraborgsgatan 29.
Årsmötesförhandlingar med bl a val av ny styrelse. Valberedaren  Bengt-Göran Nilsson (070-2092086) tar emot förslag! På årsmötet utdelas också ungdomsstipendium till Arlinda Saronjeva, framgångsrik flicka i Skara FC

 

 

 

 

 

Dags att betala årsavgiften till Skara IHS.

Onsdagen den 13 mars kl 18:30
Fredrik Belfrage, sportjournalist och kommentator

Måndagen den 8 april kl 18:30
Kenneth Löfgren återkommer med nya bilder
från expeditionen till Denali

 

 

 

Antal besökare:

 

 

 

 

 

 


 
"Hur länge sitter en dålig pil kvar i huvudet?"

- Radiosporten intervjuar bågskytten Magnus Petersson

 

 

 


 

 

 

 


 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

Vårt arbete tar aldrig slut !
 


Varje tisdag kl 14:00 - 17:00 samlas många idrottsintresserade skarabor i klubblokalen på Skaraborgsgatan 29 för att diskutera, dokumentera, återuppleva och på alla andra sätt minnas Skaras idrottshistoria.

Välkommen, Du också.

 

 Många av våra bilder och mycket av vår text kommer från Västergötlands Museum
och från Skaraborgs Läns Tidning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TILLBAKA TILL TOPPEN AV SIDAN

 

Återigen har vi nöjet att inbjuda till vårens cafékvällar i klubblokalen, Skaraborgsgatan 29 A:

 

Måndagen den 4 februari kl 19.00

IFK Skövde Handbolls succétränare Jonas Wille intervjuas av vår föreningsmedlem Bengt Andersson. Vi får höra om norrmannens karriär inom handbollen i Norden, hur han lyckats få IFK Skövde till ett vinnarlag igen och en del om hans speciella ledarfilosofi.

 

Onsdag den 13 mars kl 18.30: Kvällens gäst: Fredrik Belfrage

Fredrik  känner vi alla från radio och TV. Han brukar kallas en av Hylands pojkar och var flitigt i farten under 70- och 80-talen. Han har även arbetat på TV, bland annat i flera egna program och även programledare för Melodiestivalen. Den minnesgode minns när han startade sin karriär i Radio Skaraborg. Nu kan han ge oss en rad anekdoter från sina många möten med idrottens stjärnor.

 

Måndagen den 8 april kl 18.30

Kenneth Löfgren återkommer med ett timslångt bildspel från höga berg världen runt. Han har deltagit i expedition Denali –på liv  och död. En spännande afton väntar!

 

Vill du hålla dig informerad så besök vår hemsida. Meddela Din e-mail till: info@skaraihs.se så är Du med på utsändningslistan.

 

  TILLBAKA TILL TOPPEN AV SIDAN